Hoe het allemaal zo gekomen is...

Vanaf dat wij hier begin februari 2001 in het mooie Westerwolde zijn komen wonen, is mijn interesse in de omgeving waarin wij zitten enorm gegroeid.

De natuur om ons heen en alles wat er groeit, bloeit, vliegt en rond loopt.

En dan heb je ineens een groot stuk grond (althans in onze beleving).

Het was in het begin een grote wildernis met alleen maar eik en hazelaar en ondoordringbaar. We wisten niet eens hoe groot de tuin in het begin was. Maar het was wel al duidelijk dat ik nu de ruimte had voor mijn grote passie en dat zijn planten in al hun voorkomen.


Ben nu ongeveer 25 jaar bezig met planten en alles wat daar bij komt kijken. Heb geen groene opleiding genoten, maar door veel te lezen en te kijken, en vooral door vallen en opstaan heb ik het meeste geleerd over wat er bij tuinaanleg komt kijken. Je leert op deze manier heel goed welke planten geschikt zijn voor deze omgeving (arme zandgrond) en welke niet.


We zijn inmiddels zover dat we een kleine kwekerij zijn begonnen in niet-alledaagse planten. Deze planten hebben niet alleen een meerwaarde omdat ze aantrekkelijke bloemen of een aparte bladvorm hebben, maar mijn streven is ook dat een tuin aantrekkelijk moet zijn voor bijen, vlinders, vogels ...


Het is een kleine kwekerij met een min of meer vaste basis collectie vaste planten en de onmisbare siergrassen. De vaste planten die wij verkopen doen het in principe goed op onze zandgrond en wij kiezen voor soorten die goed op eigen benen kunnen staan en niet bij de eerste regenbui neerstorten.

En met een minimum aan onderhoud dat zal velen van u wel aanspreken.


Mijn missie is eigenlijk ook om mensen te verleiden voor meer groen in de tuin, en minder verstening en schuttingen maar meer hagen die vogels bescherming en broedgelegenheid bieden.

Grind is mooi, maar dan wel met planten er in, veel planten groeien verrassend goed op grind.


Daarnaast vind ik het leuk om bijzondere bol- en knolgewassen op te kweken, soorten die je niet overal ziet: enkelbloemige Dahlia's met donker blad, diverse soorten Begonia's, de aparte Eucomis, te veel om op te noemen. Elk jaar een wisselende collectie.


Bent u nieuwsgierig geworden naar onze collectie, neemt u dan contact op via de mail of telefoon voor een afspraak. In de Agenda staat waar u ons en onze planten kunt tegenkomen op een fair of markt.


Graag tot ziens, Klaas Haak